Lillehedspælen og Folkeparken i Hirtshals
Et forslag til en lille spadseretur i området om kring Skovvejen og Folkeparken i Hirtshals. Vi bor i Brogården, så der er ikke langt ud til Lilleheden Station hvor Lillehedspælen står ved Hirtshals Vaskeri, og hvor der også er en indgang til Folkeparken. Kunstværket, lavet af Henrik Woodpek, er placeret lige overfor både Skaga Hotel og Nordsøen Forskerpark.
Lidt om Lillehedspælen
Kunstværket er lavet af Henrik Sigensgaard, også kaldet Henrik Woodpek. Lillehedspælen er 6 meter højt.
Motiverne der er anvendt på Lillehedspælen stammer fra de ting Hirtshals er opbygget omkring, nemlig fiskeriet.
Alle motiverne er skåret ind i kunstværket og repræsenterer Hirtshals Fyr, bunkerne, en kutter, og i toppen er solen, hvor værkets hovedmotiv er en stor rovfugl med udslåede vinger.
Derudover findes motiver fra havets fisk og skaldyr såsom vandmænd, brandmænd, en hummer, en ål, en torsk, en havkat, en sild, en reje, to havtasker, en fladfisk, krabber, søstjerner, samt tang og måger.
Lidt om Folkeparken
I 1972 bad byrådet kommunegartner Johannes Skov om at realisere en gammel tanke i byen om at etablere en naturpark. ”Folkeparken” blev udlagt på 6 ha afgrænset af Margrethevej, Søndergade og Islandsgade med Statsskoven som baggrund. Man startede langs Margrethevej med at plante et 10 m bredt læbælte af fyr og pil. Det blev senere udvidet med flere arter løvfældende træer og buske. – I de seneste år er læbæltet blevet kraftigt udtyndet.
Folkeparken er blevet tilplantet over en 20-årig periode og anlagt således, at man har bevaret mest muligt af den oprindelige natur, der bestod af små bakker med lyng og fyr samt mindre vådområder med birk, el og pil. Tilplantningen af parken består overvejende af eg, pil, poppel, røn, gyvel, enebær, vilde roser og sandtorn.
Søen i Folkeparken er blevet etableret i 1975 ved opstemning af Emmersbækken.
Indgangen på hjørnet af Søndergade og Margrethevej har både borde og bænke samt en fin lille legeplads til børnene.