Andet

Horne og Asdal Kirker

Horne og Asdal Kirker ligger højt mod nord i Vendsyssel, tæt på hav og skov. Som tidligere pejlemærke ligger Horne Kirke højt placeret i landskabet tæt på Jammersbugten og Asdal Kirke pynter med sit hyggelige ydre i det bakkede landskab, få kilometer længere inde i landet. Horne og Asdal Kirker ønsker at være rammen om et rigt og godt menighedsliv med mange aktiviteter, for store og små. Her på siden kan du læse mere om kirkerne og om kirkegårdene.

Horne Kirke

Horne Kirke er en del af Horne og Asdal Pastorat og ligger tæt på Hirtshals by. Horne Kirke er bygget i midten af romansk tid og stammer fra 1100-tallet. Kirken er bygget af tilhuggede granitkvadre som er et klassisk eksempel fra romansk tid. Våbenhuset blev tilføjet til kirken i 1630 og er opbygget af gamle sten fra det gamle tårn fra kirken. I våbenhuset hænger der en tavle, hvor man kan se de forskellige præster som har virket i sognet efter reformationen.

Det oprindelige kirketårn menes at stamme fra 1400-tallet, men tårnet faldt i 1630, og man valgte derfor at genbruge tårnets sten til våbenhuset og gravkammer. Mange af stenene blev solgt til Herregården Odden. Grev Christian Frederik Rantzau byggede tårnet op igen, og man kan se årstallet,  når man besøger tårnet. Det nuværende kirketårn er fra 1960 og står på det velbevarede fundament fra det gamle tårn. Vinduerne i Horne kirke er fra 1862 og 1866.  

Besøg kirkens hjemmeside her – https://www.asdalkirke.dk/

Kirkerne i Horne og Asdal på Facebook – https://www.facebook.com/groups/131080170248349

Gudstjenester og aktiviteter

I Horne Kirke er der ofte gudstjeneste og flere gange årligt er der forskellige arrangementer, aktiviteter og koncerter.

Horne Kirkegård

På Horne Kirkegård kan man finde gravstenen for Margrethe Gaardboe   (Christensdatter).

 Før 1890 havde Hirtshals fiskerby ingen redningsstation, og adskillige fiskere var   omkommet på søen, bl.a. Margrethe Gaarboes egen mand. I et brev til Danmarks   dronning Louise, fortalte hun i jævne ord om, hvorledes hun i lange tider havde gået   langs stranden og ledt efter sin mands lig, der først drev i land længe efter at han var   omkommet på havet – og om hvordan hun ligesom de andre kvinder ængstedes for   sine mandlige slægtninge, hver gang der var uroligt vejr, fordi der ikke fandtes en   redningsbåd i Lilleheden (Hirtshals).

Læs mere her – https://www.asdalkirke.dk/om-kirkerne/horne-kirkegard

Asdal Kirke

Man mener, at Asdal Kirke blev bygget omkring midten af 1400-tallet. Første skriftlige vidnesbyrd om kirken er fra 1472. Den skulle være bygget af Johanne Andersdatter Panter som et kapel for Asdal Hovedgård, men sagnet mener at vide, at den er bygget af Karl Pølse som bod for at han havde dræbt en munk. Et særkende ved kirken er dens våbenhus, der er bygget i bindingsværk – hvilket gør bygningen unik, da alle andre af denne type, er bygget om. Våbenhuset blev bygget af den daværende ejer af Asdal Hovedgård, Ingeborg Skeel, da hun lavede en gennemgribende renovering af kirken i 1575-78.

Kirken har intet tårn, men derimod en klokkestabel (det nuværende blev bygget i 2003), hvor der hænger to klokker, hvor den ældste er fra 1627. Den rektangulære kirkebygning rummer både kor og skib – og disse to er en helhed uden opdeling, hvilket gør kirken til en helhed og samværet mellem præst og menighed bliver mere direkte. Der har aldrig været en korbue, men i nordmurens indvendige side er der en spidsbueblænding. Man ved ikke om der gennem buen har været adgang til et sakristi eller et kapel – hvad der har været vides ikke, da det nu er revet ned. Måske har der dér været et sidealter – hvilket nok er mest sandsynligt.  

Besøg kirkens hjemmeside her – https://www.asdalkirke.dk/

Kirkerne i Horne og Asdal på Facebook – https://www.facebook.com/groups/131080170248349

Gudstjenester og aktiviteter

I Asdal Kirke er der ofte gudstjeneste og flere gange årligt er der forskellige arrangementer, aktiviteter og koncerter.

Asdal Kirkegård

På kirkegården i Asdal, ved kirkens nordlige hjørne, ligger en gravsten med indskriften: Her er lagt i gravens gemme under denne marmorsten den høje dyd, vi ej bør glemme, salig Baltzer Nielsens ben. Baltzer Nielsen var købmand og overtog sin svigerfars skudehandel. Han blev født i Højrup den 5. oktober 1725 og døde i Sdr. Kjul 1796 (se mere på nielsmartinussen.dk). Baltzar Nielsen ejede på et tidspunkt Asdal Kirke.

På kirkegården findes der også en granitsten med indskriften Kone MGD død 1800og til højre for kirkens indgang står der en række gamle jernkors, som stammer fra nedlagt grave på kirkegården.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *