NordjyllandVendsyssel

Fællesskabsbyer skal afhjælpe ensomhed

Større opmærksomhed på hinanden, mere synlige fællesskaber og lokale vejvisere hjalp beboerne i Ringsted og omegn med at finde ind i nye fællesskaber. Pilotprojektet ”Fællesskabsby” har vist sig så effektivt, at den bredes ud til flere kommuner med støtte på 14,3 mio. kr. fra Nordea-fonden.

Projektet er et netværk af vejvisning til fællesskaber under navnet Fællesskabsby, som får flere borgere til at søge ind og finde vej mod de lokale fællesskaber. Fællesskabsby viser vejen for, hvordan en bys foreninger og almene boligområder i samarbejde med kommune og sundhedssektor kan gøre eksisterende fællesskaber lettere at tilgå og mere inkluderende for flere.

Flere ind i fællesskaberne

I Ringsted ville man inddrage flere i de fællesskaber, der både kan bidrage til bedre liv og være med til at forebygge sundhedsproblemer. Helt konkret skulle projektet styrke de eksisterende lokale fællesskaber og støtte nye i at spire frem. Samtidig skulle lokale vejvisere hjælpe borgerne med at finde vej ind i fællesskaberne. På den måde kunne alle der ønsker at være en del af et fællesskab få mulighed for det.

Det er lykkedes Ringsted Kommune at engagere mere end 50 borgere som Fællesskabsambassadører og samtidig aktivere 720 lokale aktører blandt andet læger, apotekere og frisører som vejvisere, der hjælper med at gøre vejen ind i fællesskaberne mere synlig og tilgængelig. 

Flere kommuner kan blive Fællesskabsbyer

I det seneste halvandet år har en treenighed bestående af Dansk almennyttigt Boligselskab, Komitéen for Sundhedsoplysning og Ringsted Kommune udviklet et netværk af vejvisning til fællesskaber under navnet Fællesskabsby, som får flere borgere til at søge ind og finde vej mod de lokale fællesskaber. Pilotprojektet i Ringsted havde en ambition om at udbrede og udvikle en model for gode fællesskaber i hele Ringsted og senere nationalt. 

Resultaterne med metoderne i Fællesskabsby er så vellykkede, at Nordea-fonden støtter en videreudvikling med 14,3 mio. kr., så der kan udvikles en Fællesskabsby-model, hvor også Varde og Furesø kommuner kan gøre erfaringer.

Ensomhed skal ikke bekæmpes alene, men nye fællesskabsbyer kan være løsningen

I England har man i byen Frome med projektet “Health Connections Mendip” vist potentialet ved at styrke folkesundheden, reducere omfanget af ensomhed og skabe et socialt netværk blandt borgerne.

Når byens fællesskaber fremstår tydeligere – og når borgere hjælper og er opmærksomme på hinanden ved at henvise til relevante tilbud og fællesskaber – opstår et gensidigt folkeligt engagement, større omsorg og flere sociale relationer blandt byens borgere.

Det vil igen modvirke social isolation og ensomhed at matche borgeres og målgruppers behov mere præcist med byens tilbud og fællesskaber.

Inspireret af Frome vil Dansk Almennyttigt Boligselskab sammen med Komiteen for Sundhedsoplysning og Ringsted Kommune indgå som partnere i et større pilotprojekt fra årsskiftet. “Fællesskabsby” skal samarbejde med alle byens borgere, kommunale tilbud og civilsamfundets foreningsliv i Ringsted.

Projektet har til formål at få de lokale fællesskaber til at blomstre ved at gøre dem mere synlige og tilgængelige for flere borgere, og ved at almindelige borgere, taxachauffører, frisører og kioskejere, frivillige i foreninger, praktikere i kommunen viser vejen til relevante fællesskaber.

Ambitionen er, at de mennesker, der ønsker at indgå i flere fællesskaber, finder vej til dem. Samtidig skal såvel eksisterende som nye fællesskaber styrkes i at favne flere og invitere alle dem ind, der gerne vil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *