ForeningerFritid

Danmarks Digitale Frivillige

Hvor går du hen, hvis du vil vide, hvad der rører sig i dit lokalsamfund, have gode råd i dit forældreskab, blive klogere på din hobby, udtrykke sympati for politiske sager eller få viden og støtte gennem et sygdomsforløb? Måske til en Facebookgruppe? Hvis svaret er ja, så er du ikke alene: 70 pct. af den voksne befolkning er medlem af en Facebookgruppe, og fire ud af fem medlemmer er aktive på ugentlig basis eller oftere.

I samarbejde med TrygFonden har vi undersøgt det digitale civilsamfund på Facebook. Vi har kortlagt 9.000 Facebookgrupper om alt fra hækling og hobby til samkørsel, kommunens lokalplan, klimavenlig aftensmad og kroniske smerter. I de mange Facebookgrupper – eller digitale medborgerhuse, som vi mener er den rette betegnelse – ser vi et digitalt medborgerskab i fuldt flor.

Vi videndeler, støtter, rådgiver, debatterer, inspirerer og hjælper hinanden i stort omfang i digitale fællesskaber. Vi ser endda eksempler på, at vi hjælper og støtter hinanden i livets svære stunder: I de digitale medborgerhuse kan du få hjælp til at løse familiekonflikten, etablere amningen af din nyfødte eller få mad på bordet sidst på måneden, hvis du er hårdt økonomisk presset.

I undersøgelsen zoomer vi ind på titusindvis af digitale ildsjæle, der udgør fundamentet under det digitale civilsamfund. De 9.000 grupper, vi har kortlagt, administreres af 20.000 digitale frivillig – men vi ved, at der er mange flere.

Med kortlægningen håber Analyse & Tal og TrygFonden at få etableret de digitale medborgerhuse på Facebook som en anerkendt del af civilsamfundet og deres administratorer og ordstyrere som bidragsydere til den danske frivilligsektor. Alt tyder nemlig på, at danskerne er enormt motiverede for – og kompetentetil – at drive og deltage i gode digitale fællesskaber. I en tiltagende digital verden er det vigtigt at få øje på de nye og gode former for medborgerskab.

Det digitale frivillige arbejde

Det digitale frivillige arbejde er omfattende, udbredt og forpligtende.

”Alle os der elsker svampejagt”, ”Det sker i Hirtshals”, ”Vi hjælper hinanden – fordi vi har lyst”, ”Ammenetværk for børn 0-2 år”, ”Konfirmationskørsel for udsatte (GRATIS)”, ”Vi med astma, eksem og allergi”. Det er bare få eksempler på nogle af de tusindvis af digitale medborgerhuse, der lever i bedste velgående i dag i Danmark og er blevet en stor motor for udveksling af viden, støtte, rådgivning, trøst, brok, anerkendelse, holdninger, ting, mad, gode idéer og meget andet.

De digitale fællesskaber er drevet af titusindvis af frivillige administratorer og ordstyrere, der lægger mange kræfter i det frivillige arbejde med at styre og drive de digitale medborgerhuse. De 9.000 Facebookgrupper, vi har kortlagt, administreres af 20.000 digitale frivillige. Men vi ved, at der er mange flere både grupper og frivillige, end dem vi har kortlagt. I vores repræsentative undersøgelse svarer 11 pct. af voksne i Danmark, at de er administrator eller ordstyrer i en Facebookgruppe. Så der er potentielt flere hundredetusinde mennesker, der på frivillig basis opretter og driver Facebookgrupper inden for lige præcis det, de er optaget af.

Det digitale frivillige arbejde er både tidskrævende og forpligtende. Den digitale frivillige arbejder i gennemsnit mere, end en traditionel frivillig gør. Fire ud af fem digitale frivillige er aktive i deres digitale medborgerhuse på daglig basis, og mere end hver tiende tjekker ind mindst en gang i timen – og der er tale om et langvarigt engagement: 76 pct. af administratorer og ordstyrere har været digitale frivillige i tre år eller længere.

Rapporten viser, at folk i alle aldre og med alle uddannelsesbaggrunde er digitale frivillige, men resultaterne tyder samtidig på, at det digitale format har potentiale til at engagere nye grupper af frivillige, især flere på offentlig forsørgelse, flere uden uddannelse og flere med fysiske og mentale udfordringer, der gør det svært at være frivillig i traditionel forstand. Den primære motivation for de digitale frivillige er, at de gerne vil hjælpe nogen, som har brug for det, og gøre en indsats for lokalsamfundet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *