Arctic Business Network i Hirtshals
Siden Hirtshals Havns officielle indvielse i 1929 har havnen stolt båret traditionen som en fiskerihavn og efterfølgende udviklet sig til en af Danmarks største færgehavne og transportknudepunkter med forbindelser til Skandinavien og Norden.
Havnen spiller en central rolle i godstransporten i Skandinavien og Nordeuropa med direkte adgang til Nordsøen og det europæiske motorvejsnetværk. Ruter til fire destinationer i Norge og forbindelser til Færøerne og Island sikrer hurtig levering af friske fiskeprodukter til markederne i Europa.
Derudover deltager havnen aktivt i udviklingsprojekter vedrørende nye godstransportkorridorer, herunder etablering af lagerfaciliteter og grønne korridorer gennem Jylland. Forventninger inkluderer også opstart af et nyt godsbaneprojekt mellem Hirtshals og det øvrige Europa som et pilotprojekt i 2024.
Hirtshals Havn huser en veludviklet klynge af maritime servicevirksomheder med ekspertise inden for servicering af alle typer fartøjer og skibe.
Samarbejdet med Norge og norske virksomheder har stor betydning for havnens position, hvilket gør, at vi i dag er Europas største laksehub med stigende volumer, herunder landinger i Hirtshals fra verdens største slagteskib, Norwegian Gannet, og en række lakseproducenter beliggende på havnen. I Hirtshals Laksehub er der store udviklingsmuligheder inden for cirkulær produktion og symbiotiske samarbejder. Udviklingen af cirkulære symbioser understreges blandt andet af Biomega Groups åbning af et nyt biorefineri på havnen, hvilket fremmer bæredygtig brug af ressourcer fra laks til en bred vifte af formål.
Havnen sikrer hurtigere levering til slutkunden og et lavere CO2 gennem effektiv håndtering af råvarerne og cirkulær produktion.
I de kommende år gennemgår havnen en stor udvidelse for at forbedre besejlingsforholdene og faciliteterne for større skibe, med forventet færdiggørelse i 2027.
Hirtshals Havn, Hjørring Kommune, Nord Energi og Hirtshals Havnefond har stiftet udviklingsselskabet Greenport North, som skal understøtte de aktiviteter, vi har inden for blandt andet grønne energiløsninger og Power-to-X. Hirtshals Havn og Greenport North er sammen med i projektet Greenport Scandinavia, hvor man ønsker at transportere opfanget CO2 fra lokale biogasanlæg til Hirtshals Havn, hvorfra det udskibes til lagring i tomme oliefelter i Nordsøen.
Havnen har også været med til at stifte Danish Ocean Cluster, hvor hovedformålet er at styrke de kommercielle relationer inden for den “blå” sektor, særligt vedrørende innovative og cirkulære forretningsmodeller og nye projekter samt at styrke den blå økonomi nationalt og internationalt.